top of page

De Wildernis in mij

De wildernis in jezelf terug vinden. Waar je ook bent, de wildernis zit in ons allemaal. We ervaren het als we in het bos zijn, eten uit de natuur of bij het kampvuur zitten. We kunnen een verlangen of zelfs een gemis ervaren naar onze diepe verbinding met onze natuur. De wildernis in mij is er voor vrouwen die bij elkaar willen komen in het bos om de wildernis  met elkaar te ervaren. 

eetbare planten

De wildernis in mij is een programma speciaal voor vrouwen die graag in het bos willen zijn. Voor vrouwen waarbij de natuur roept. Voor diegene die blij worden in de wildernis en primitiever willen leven of dit in ieder geval vaker willen ervaren. Veel vrouwen willen vaker in de natuur zijn maar worden soms weerhouden door angst, door het gezin of door werk. Hoe doe je dat? Vaker in de natuur zijn en het meer onderdeel te laten worden van je dagelijkse leven? Niet iedereen kan en wil een hut bouwen ergens in Alaska. Maar de drang naar leven in de natuur en kennis opdoen van alles wat er leeft wordt al groter. Niet perse weg willen van de maatschappij maar wel je leven verrijken met het bos, de dieren, bomen en planten. Je leven verrijken door kennis te hebben van wat er eetbaar is en hoe je je eigen vuur maakt. Als we in de natuur zijn worden we vaak herinnerd aan oeroude gewoontes. We zijn de verbinding met de natuur vaak kwijt geraakt en kennis over de natuur lijkt soms verloren. Maar we voelen wel degelijk dat we onderdeel zijn van de natuur en daarom voelen we een grote behoefte er vaker te zijn. We voelen de behoefte om skills te leren die we niet op school hebben geleerd, skills die onszelf in staat stellen om de natuur te snappen en te (over)leven in een natuurlijke omgeving.

De wildernis in mij is een programma waar deze diep gewortelde behoeftes aan bod komen. Het is ontstaan uit mijn eigen behoefte om meer wildernis in mijn leven te integreren. Het is ontstaan uit een groot verlangen naar verbinding met gelijkgestemde, samen zijn in de natuur, mij aan te passen aan het seizoen en te leren over en met de natuur. De behoefte aan stilte, verwondering en het begrijpen van de natuur om mij heen.

WhatsApp Image 2023-03-14 at 13.47.53.jpeg

De Wilde Wijven
 

Na jaren zoeken heb ik een groep vriendinnen om mij heen waarmee we wildernistochten maken. In Nederland, Ardennen , de Vogezen. Daar waar genoeg bos is. Het is niet voor iedereen weg gelegd om te gaan wildkamperen, vuur te maken en door onbekend terrein te lopen. Het klinkt vaak heel leuk maar uiteindelijk willen de meesten toch op een camping staan of zoeken meer comfort. Ik ben dan ook ontzettend dankbaar dat ik nu een groepje heb om dit soort avonturen aan te gaan. En juist voor vrouwen. Het is ontstaan omdat onze mannen barremannentochten organiseerde met elkaar. Wij vrouwen mochten dus niet mee. Toen hebben wij ons eigen groep opgezet, genaamd De Wilde Wijven. Als vrouw alleen in het bos is het vaak toch een ander verhaal dan voor mannen. Het is daarom extra fijn om met een groep te zijn. We besteden in het programma De Wildernis in mij ook aandacht aan waarom het voor vrouwen soms lastig is.  Wat zijn onze angsten? Wat houdt ons tegen? Wat zijn onze behoeftes? Hoe ga je om met angsten?  

20221009_142314.jpg

Voor wie?

  • Vrouwen die graag primitiever willen leven en dat willen ervaren met andere vrouwen.

  • Het is bedoeld voor vrouwen die heel graag willen leren over de natuur.  Wat je kan eten, hoe je het landschap leest, hoe je je voorbereid om savonds vuur te kunnen maken. Het is voor vrouwen die gewoon heel graag in de natuur willen zijn en daar langer willen verblijven dan een wandeling of een fietstochtje.

  • Voor vrouwen die willen bezinnen, even stil willen staan, de natuur echt willen ervaren.

  • Voor vrouwen die het niet erg vinden te kamperen, vies te worden, te werken in de natuur
     

Wat gaan we doen?

Het is een programma waarin we proberen zoveel mogelijk echt in de natuur verblijven. We maken juist geen lange wandelingen maar zullen juist op een kleiner stuk de natuur leren kennen. Wat groeit hier? Wat kan je eten? Met wie delen we dit stuk bos? Hoe voel je je hier? Hoe zou je hier kunnen overleven? Het programma bevat de volgende onderdelen:

  • Workshop eetbare planten, struiken, bomen, paddenstoelen

  • Workshop vuur maken, houtsoorten, op zoek naar de juiste materialen, oefenen met vuur maken op verschillende manier

  • Landschaplezen. Waar zijn we? Welke grondsoort is hier? Welke bomen groeien er? Welke dieren leven hier (sporen zoeken)? Bewust worden van de omgeving om je heen en leren wat de relatie is tussen alles wat je ziet.

  • Zingeving. Stil staan bij de omgeving om ons heen, anders leren kijken door leuke opdrachten, aankomen in de natuur en gewoon gezellig bij het vuur met elkaar delen.

Programma:
 

14:00 aankomst
15:00 Workshop eetbare planten en paddenstoelen
17:00 Workshop vuur maken
18:00 Koken
19:30 Eten
Na het eten is er tijd voor bezinning of om zelf een avondwandeling te maken
23:00 stil op het terrein

09:00 Vuur maken
09:30 Ontbijten
10:30 Wandeling maken op zoek naar de wildernis om ons heen en in ons zelf. We gaan landschaplezen, sporen zoeken en leren over de omgeving om ons heen.
12:00 Opruimen en afscheid nemen

Na de workshop is er een mogelijkheid om samen in een app groep te gaan om voor een paar maanden onze natuurervaringen te delen. Dit kan een hele fijne stok achter de rug zijn om op pad te gaan en elkaar te inspireren. Zo blijven we nog even een stam met elkaar. Uiteraard alleen als hier behoefte aan is! Elkaar hierna ontmoeten kan ook want net als ik met de wilde wijven is het fijn om mensen te kennen die precies hetzelfde willen doen als jij.

bottom of page